Google Web Fonts

Sayfaların html kodlamalarını yaparken site içerisinde kullanılması gereken sistem fontları dışındaki özel fontlar için bir sürü trickler, scriptler vs. uğraşıyoruz. Kimi scriptleri bazı browserlar desteklemiyor, kimi scriptlerde türkçe karakter problemi çıkıyor vs. sürekli problem çıkartan bir durum ve ben de bu durumdan açıkçası pek hoşlanmıyordum ta ki Google'ın yine bir yeniliğiyle tanışana kadar. Gün geçmiyor ki Google yine bir yenilikle karşımıza çıkmasın, her duruma el atmasın. Google, biz web ile uğraşan insanlar için büyük sorun yaratan bu duruma da el atmış ve Google Web Fonts uygulamasını hazırlamış. Peki nedir bu uygulama ve nasıl çalışır biraz bundan bahsetmeye çalışalım;

Google Web Fonts, sistem fontu olmayan fontların web sayfalarında image olarak değil de normal text olarak kullanılabilmesi için geliştirilmiş bir javascript uygulamasıdır. "Peki yazıları image olarak değil de text olarak kullanmanın bize ne yararı var ki?" sorusunu duyar gibiyim. Özellikle SEO (Search Engine Optimization) ile uğraşanlar bir sitedeki text'lerin önemini çok iyi bilirler. Arama motoru optimizasyonlarında dikkat edilen en önemli konulardan birisi de sayfa içerisinde yer alan text'lerdir. Ayrıca SEO dışında text tabanlı revizeler için de vakit kaybetmeden değişiklikleri yapabilmek ve en önemlisi dinamik içeriklerde de kullanabiliyoruz. Bu sektör ile uğraşanlar aynı görünümü sağlamak adına text kullanımı ile image kullanımı arasındaki zaman farkını ve yaşanan sıkıntıları çok iyi bilir.

Google Web Fonts uygulamasına buradan ulaşabilirsiniz.

Uygulama şu anda bünyesinde 501 font ailesi bulunduruyor ancak her geçen gün bu sayı artıyor ve yeni font aileleri yükleniyor. Şu an ki en büyük sıkıntı tüm fontların türkçe karakterleri desteklememesidir. Bunu da Preview Text alanına gireceğiniz kelime, cümle, yada paragrafların önizleme alanında nasıl gözüktüğünü inceleyerek test edebilir ve size uygun fontu seçip bu soruna çözüm üretebilirsiniz.

Örnek kullanım ve daha fazla bilgi için https://developers.google.com/webfonts/docs/getting_started?hl=tr-TR adresini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca az çok ingilizce bilginiz var ise https://developers.google.com/webfonts/faq linkini de incelemenizde fayda var.

Destekleyen Browserlar;
Google Chrome: 4.249.4 üstü
Mozilla Firefox: 3.5 üstü
Apple Safari: 3.1 üstü
Opera: 10.5 üstü
Microsoft Internet Explorer: 6.0 üstü

Mobil;
Android 2.2 üstü
iOS 4.2 üstü
Google Web Fonts Google Web Fonts Reviewed by Oğuzhan Cabbaroğlu on 7/07/2012 Rating: 5

Hiç yorum yok

Facebook

Image Link [https://lh3.googleusercontent.com/kXvOVaV2dIWC4gKWhzQhTK7KXwgYFcM_xkISmmlJH5MIYQ-nQogwFc1zAaKEpnqhaPEMJ1Vpn4SKbg=w1366-h768-rw-no] Author Name [Oğuzhan Cabbaroğlu] Author Description [Ozicab İnternet ve Tasarım Hizmetleri - Kurucu / Nam-ı Diğer Ozicab ] Facebook Username [ozicab] Twitter Username [ocabbaroglu] GPlus Username [107441494120937470968] Pinterest Username [ozicab] Instagram Username [ozicab]