Bulutlarda Kim Galip?

Microsoft, SkyDrive'ın alanını 25 GB'dan 7 GB'a düşürdü. Dropbox hamlelerini sıklaştırdı, Google Drive ise bu hafta hizmete başlayabilir. İşte karşınızda bulut servislerinin karşılaştırması.
Bu ay bulut hizmetleri konusunda oldukça sıkı bir ay yaşıyoruz. Öncelikle Dropbox, arkadaşını getirene iki kat daha fazla alan vereceğini ve önceden getirilen arkadaşlar için de bu rakamın otomatik arttığınıaçıkladı. Ardından Google'ın merakla beklenen bulut hizmeti Google Drive ile ilgili önemli bilgiler ortaya çıktı. Şimdi de Microsoft, SkyDrive ile köklü bir değişiklik yapıyor.

Microsoft, SkyDrive ile her kullanıcısına 25 GB bedava alan veriyordu. Ancak görünüşe göre Microsoft işi daha profesyonel hale getirmek istiyor. Diğer servislerde olduğu gibi SkyDrive da artık yükselen alanlara farklı ücret isteyen bir bulut hizmetine dönüştü. Her kullanıcıya verdiği 25 GB alan ise otomatik olarak 7 GB'a düşürüldü. Yapılan bu alan düşüklüğü ile ilgili Microsoft, 25 GB'lık SkyDrive kullanıcılarının yüzde 99.4'ünün 7 GB'dan daha az alan kullandığını, bu yüzden 7 GB'ın halen iyi bir teklif olduğunu savunuyor. Eski SkyDrive abonesiyseniz bedavaya 25 GB'a tekrar yükseltebilirsiniz.

Hangi bulut servisini kullanmalıyım?
Bulut sektöründe oyuncular çoğalıyor. Dropbox oldukça iyi işler yaparken Google da işin içine girdi.Microsoft da SkyDrive'a çeki düzen vererek daha ilgi çekici hale getirmeye başladı. Bu konuda TTNET deNetdisk hizmetini abonelerine sunuyor. Ucundan da olsa Apple da iCloud ile bulut sektörünün içinde. Henüz hangi bulut servisini kullanacağınızı bilmiyorsanız sizler için minik bir rehber hazırladık.

SkyDrive
Microsoft'un bulut hizmeti olan SkyDrive, bütün kullanıcılarına bedava olarak 7 GB alan veriyor. 7 GB alanı internetteki depolama alanınız olarak kullanabildiğiniz gibi aynı zamanda birçok uygulama ve yazılımdan otomatik olarak senkronizasyon yapmanız da mümkün. Halen yapım aşamasında olan Windows 8'in bulut tabanlı bir yapısının olacağı biliniyor. Yine Office 15 yazılımı da SkyDrive destekli olacak. Oluşturduğunuz tüm ofis dökümanları anında buluta taşınabilecek.


SkyDrive'ın iOS uygulaması (iPhone, iPad, iPod) ve Windows Phone uygulaması bulunuyor. Android uygulaması bulunmadığı için Android telefon ve tabletlerden uygulama bazında erişim mümkün değil. Windows ve Mac uygulamaları sayesinde bilgisayarlardan da erişim mümkün. Tabii internet sayfasında evrensel olarak her yerden erişebilirsiniz.
Bir seferde yükleyebileceğiniz en büyük dosya boyutu ise 2 GB olarak belirlenmiş. Yani 7 GB'lık alana 4 GB'lık bir film atmanız mümkün değil. Ancak rar'layıp bölerek atabilirsiniz.
Bedava olarak verdiği 7 GB alan rakipleri arasında en yükseği. Eğer ekstra 20 GB alan isterseniz senesi10 dolar gibi düşük bir rakam ödemeniz gerekiyor.

Dropbox
Bulut piyasasının en büyük oyuncularından biri. Microsoft ya da Google gibi büyük bir kuruluşun markası değil, kendi başına bulut piyasasında bulunuyor. Birçok uygulamanın desteğiyle de kullanım alanı oldukça geniş. Ancak Microsoft veya Google gibi büyük bir oyuncunun arkasında bulunmamasının dezavantajları ilerleyen dönemde görünür hale gelebilir.
Dropbox, her kullanıcısına 2 GB bedava alan veriyor. Her getirdiğiniz arkadaş içinse 500 MB yeni alanhediye ediyor. Bu şekilde 16 GB'a kadar alanınızı yükseltebilirsiniz. Yani 32 arkadaş getirdiğinizde 16 GB bedava alana sahip olabilirsiniz. Bir nevi titan saadet zinciri şeklinde ilerlese de bu şekilde SkyDrive ya da Google Drive'dan daha yüksek alan sahip olabilirsiniz.


Dropbox'un iOS, Android, Windows ve Mac uygulamarı bulunuyor. Dropbox'un henüz Windows Phone için bir uygulanması bulunmuyor ancak geliştirildiği biliniyor. Yine aynı şekilde internet sitesi sayesinde her yerden erişmek mümkün. Klasörlerinizi başka Dropbox'u olan arkadaşlarınızla paylaştırdığınızda ortak bulut klasörü olarak da kullanabilirsiniz.
Bir seferde yükleyebileceğiniz en büyük dosya boyutu Dropbox'da da tıpkı SkyDrive gibi 2 GB.
Dropbox'un bir üst ücretli paketi ise Pro paket olarak geçiyor ve aylığı 9.99, yıllığı ise 99 dolar. Verdiği alan ise sahip olduğunu alana ek olarak 50 GB. Bu pakette arkadaşlarınızı getirdiğinizde 1 GB alan kazanıyorsunuz ve toplam kazanabileceğiniz alan 32 GB.

Google Drive
Google'ın henüz çiçeği burnunda bile olmayan bulut servisi. Çiçeği burnunda bile değil diyoruz çünkü henüz resmi olarak açıklanmadı. Bu sebeple resmi verilere ulaşmamız mümkün değil. Bu hafta içerisinde Google tarafından resmi olarak duyurulması bekleniyor. Bizim ele geçirdiğimiz bilgilere göre GoogleDrive'ın herkese bedava olarak vereceği alan 5 GB. Bir seferde yüklenebilecek dosya boyutu da Google'ın politikasına baktığımızda rekabet açısından 2 GB'dan yüksek olabilir.


5 GB bedava alan biliniyor ancak daha yüksek ücretli paketleri bilinmiyor. Tamamiyle Android uyumlu olduğu tartışılmaz. iPhone, iPad gibi uygulamalarının olması da bekleniyor. Windows ve Mac için uygulamalarının olacağı ise biliniyor. Hatta Mac için olan uygulamasının bir görüntüsü de internete sızmıştı.
Tüm Google servisleriyle uyumlu olacağı için özellikle Android ve Gmail kullanıcılarının tercih edeceğini düşünüyoruz.

iCloud
Apple'ın bulut hizmeti iCloud, diğerlerine göre çok daha farklı işliyor. Hatta onların bir rakibi olmadığını da rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü iCloud, diğerleri gibi dışarıya açık bir bulut hizmeti değil. iOS başta olmak üzere Apple ürünlerine sahip olanların kullandığı bir bulut hizmeti. Tüm uygulamalarınızı, şarkılarınızı,fotoğraflarınızı, belgelerinizi iCloud ile buluta taşıyıp diğer iOS cihazlarından ulaşmanızı sağlıyor.


Eskiden MobileMe adıyla hizmet verirken depolama alanı olarak da kullanılıyordu ancak şimdi bu mümkün değil. iCloud'a iOS cihazınızı yedeklemeniz ve yeni cihazınıza ya da formatlanmış cihazınıza bu yedeği tekrar yüklemek mümkün. Yeni çıkacak Mountain Lion işletim sistemiyle birlikte iCloud artık Macişletim sistemine de tamamiyle sıçrayacak. Şu an için yoğun kullanım alanı iOS cihazlar. Verdiği bedava alan ise 5 GB.

Netdisk
TTNET'in bulut hizmeti olan Netdisk, tüm TTNET abonelerine 1 GB bedava alan veriyor. Arkadaşlarını getirenlere ise 100 MB hediye ediyor. Windows, Mac, iPhone ve Android uygulamalarının bulunması da bir avantaj.

Bir üst paketi 50 GB ve aylık 4.99 TL TTNET faturanıza yansıtılıyor. 1 Nisan 2012 itibariyle adil kullanım kotası yükseltilen abonelerin tamamına Haziran sonuna kadar 50 GB'lık alan bedava veriliyor.
Bulutlarda Kim Galip? Bulutlarda Kim Galip? Reviewed by Oğuzhan Cabbaroğlu on 4/24/2012 Rating: 5

Hiç yorum yok

Facebook

Image Link [https://lh3.googleusercontent.com/kXvOVaV2dIWC4gKWhzQhTK7KXwgYFcM_xkISmmlJH5MIYQ-nQogwFc1zAaKEpnqhaPEMJ1Vpn4SKbg=w1366-h768-rw-no] Author Name [Oğuzhan Cabbaroğlu] Author Description [Ozicab İnternet ve Tasarım Hizmetleri - Kurucu / Nam-ı Diğer Ozicab ] Facebook Username [ozicab] Twitter Username [ocabbaroglu] GPlus Username [107441494120937470968] Pinterest Username [ozicab] Instagram Username [ozicab]