İnternette Para Toplayıp Hayatlarında İlk Kez Deniz Gördüler

İtalya'nın kuzeyinde, Alp Dağları yakınlarındaki bir kasabada yaşayan bir grup yaşlı kadın, hayatlarında ilk kez denizi görme hayallerini internet üzerinden para toplayarak gerçekleştirdi.




Kendilerine yerel lehçede "kadınlar" anlamına gelen "funne" adını takan kadınların bu macerası bir belgesele dönüştürülüyor.

Trento bölgesindeki Daone kasabasında yaşayan, 70-93 yaşları arasındaki 12 kadın, bir sohbet sırasında hiçbirinin hayatlarında bir kez bile deniz görmediğini fark etmiş. Deniz görme hayallerini gerçeğe dönüştürmeye karar veren kadınlar, ilk başta pek de başarılı olamamış.



Turta yapıp satan, tombala oyunları düzenlemeye başlayan kadınlar bu yöntemle sadece birkaç yüz euro toplayabilmiş.



Kasabanın itfaiyecilerinin hazırladığı takvimden esinlenerek bir takvim de yapmışlar. Bir fotoğrafçının da yardımıyla, takvimin 12 yaprağından her birine, kadınlardan birinin, hayalindeki bir şeyi yaparken görüldüğü fotoğraflar basmışlar.

Örneğin, "aşk gemisine" binme hayali olan Armida, Temmuz ayı sayfasında kağıttan bir tekneye yerleştirilmiş, en güzel domates sosunu pişirmeyi dileyen Vitalina ise domateslerle birlikte Ağustos ayının "takvim kızı" olmuş.



Ancak takvim satışları da istedikleri gibi gitmeyince hayal kırıklığına uğrayan kadınların imdadına, grubun en genç üyesi 70 yaşındaki Erminia'nın torunu yetişmiş. "Crowdfunding" (internet üzerinden bir amaç uğruna para toplama) yöntemini kullanmalarını öneren torun, ilk başta büyükannesi ile arkadaşlarını ikna etmekte zorlansa da sonunda bu fikri kabul ettirmiş.



Erminia ilk başta torununa, "Saçmalama, kim bir grup kadına denize gitsinler diye para verir ki?" diye karşı çıktığını ancak sonunda "Denemeye değer" diye düşünerek kabul ettiğini söylüyor.

İnternette bir bağış sayfası açan kadınlar, bağış yapanlara kartpostal, yemek kursu gibi çeşitli hediyeler de teklif ederek 1 aylık bir süre zarfında 6 bin euro'nun üzerinde para toplamayı başardı.



Sonunda topladıkları parayla ay başında Hırvatistan'ın Ugljan adasına giden kadınlar, denize ilk kez girerken çektirdikleri fotoğrafları da Facebook'ta paylaştı.



"Bir insan için küçük, insanlık için büyük bir adım" gibi sözlerle paylaşılan fotoğraflar kadınların yüzlerce takipçisi tarafından sevinçle karşılandı.



Denizi görme hayallerini gerçekleştiren kadınların maceraları şimdi İtalyan yönetmen Katia Bernardi tarafından bir belgesele dönüştürülüyor. "Funne - le ragazze che sognano il mare" (Kadınlar - denizi hayal eden kızlar) isimli belgeselin gelecek yıl gösterime girmesi planlanıyor.

Kaynak: BBC

İnternette Para Toplayıp Hayatlarında İlk Kez Deniz Gördüler İnternette Para Toplayıp Hayatlarında İlk Kez Deniz Gördüler Reviewed by Oğuzhan Cabbaroğlu on 8/27/2015 Rating: 5

Hiç yorum yok

Facebook

Image Link [https://lh3.googleusercontent.com/kXvOVaV2dIWC4gKWhzQhTK7KXwgYFcM_xkISmmlJH5MIYQ-nQogwFc1zAaKEpnqhaPEMJ1Vpn4SKbg=w1366-h768-rw-no] Author Name [Oğuzhan Cabbaroğlu] Author Description [Ozicab İnternet ve Tasarım Hizmetleri - Kurucu / Nam-ı Diğer Ozicab ] Facebook Username [ozicab] Twitter Username [ocabbaroglu] GPlus Username [107441494120937470968] Pinterest Username [ozicab] Instagram Username [ozicab]