Elektrikli Otomobili Şarj Eden Yol

İngiltere, elektrikli otomobillerin otoyolda ilerlerken kablosuz olarak şarj edilebilmesini sağlayacak bir "elektrikli yol projesi" üstünde çalışılıyor.

Şimdi teknoloji şirketlerinden, trafiğe kapalı yollarda yapılacak denemeler için teklif alınacak. Sistem yolun altına döşenen elektrik kabloları sayesinde çalışıyor; kablolar elektromanyetik alan yaratıyor, araçların içindeki bir bobin de bunu elektriğe dönüştürüyor. İngiliz Karayolları'ndan bir yetkili 'hedefin 2016-2017 gibi trafiğe kapalı yollarda deneme yapmak' olduğunu belirtti.

Karayolları Müdürlüğü, üstlenici bir firma bulduktan sonra projeyle ilgili daha çok detay verileceğini açıkladı.

1,5 yıl sürecek denemenin ardından sistemin trafiğe açık yollarda da deneneceği bildiriliyor.

"Kablosuz şarj yolu", başka ülkelerde kısa mesafeler için olsa da kullanılıyor.

Güney Kore'nin Gumi kentinde 2013'te açılan bir yolun 12 km'lik bölümü, elektrikli belediye otobüslerinin bataryalarını, hareket halindeyken kablosuz şarj ediyor.



İngiltere'deki Milton Keynes bölgesinde de benzer bir kablosuz şarj sistemi kullanılıyor.

Elektrikli belediye otobüsleri, yol kenarına yerleştirilmiş olan plakalardan kablosuz olarak şarj ediliyor, ancak bu işlem için otobüsün plakanın yanında durması gerekiyor.



Elektrikli araçlarla ilgili en büyük sorunlardan biri batarya şarjlarının çok uzun süre dayanamaması. Bu nedenle bu tarz otomobillerle uzun süre yolculuk yapmak pek tercih edilmiyor. Ekonomi sınıfı elektrikli otomobiller, tek şarjda ortalama 150 km. yol kat edebiliyor. Ancak uzmanlar bu sorunun çözümünün "şarj eden yol"dan geçtiğinden emin değil.

En önemli çekince sistemin altyapısının çok maliyetli olması. Cardiff Üniversitesi'nden Dr. Paul Nieuwenhuis "Pil teknolojisi ilerliyor. Pil ömründe her 6 ayda bir ciddi teknolojik gelişmeler yaşanıyor. Bu projeye ileride gerek kalıp kalmayacağı konusunda emin değilim" diyor.

Proje hayata geçirilmese bile İngiltere Kara yollarının, otoyolları elektrikli araçlara daha uygun hale getirmek için başka planları var. Kablolu şarj cihazlarının sayısını artırarak her 20 mil'de (32.1 km) bire çıkarmak bu planlardan biri.
Elektrikli Otomobili Şarj Eden Yol Elektrikli Otomobili Şarj Eden Yol Reviewed by Oğuzhan Cabbaroğlu on 8/15/2015 Rating: 5

Hiç yorum yok

Facebook

Image Link [https://lh3.googleusercontent.com/kXvOVaV2dIWC4gKWhzQhTK7KXwgYFcM_xkISmmlJH5MIYQ-nQogwFc1zAaKEpnqhaPEMJ1Vpn4SKbg=w1366-h768-rw-no] Author Name [Oğuzhan Cabbaroğlu] Author Description [Ozicab İnternet ve Tasarım Hizmetleri - Kurucu / Nam-ı Diğer Ozicab ] Facebook Username [ozicab] Twitter Username [ocabbaroglu] GPlus Username [107441494120937470968] Pinterest Username [ozicab] Instagram Username [ozicab]