Dünyanın En Küçük Ulusları

Dünyada ‘kerameti kendinden menkul’ 400 civarında devlet var. Kralları, paraları, marşları, pulları her şeyleri tamam, neşeleri yerinde. Dünyada ülkesinden sıkılan herkes için, birer kaçış rotası! İşte bu ’mini devletlerden birkaç tanesi...





ELLEORE

Nüfus: 370
Yönetim: Anayasal monarşi
Yüz Ölçümü: 1,5 kilometrekare

Sene 1944... Danimarkalı bir öğretmen, Roskilde fiyordunun az ilerisinde bir küçük toprak parçası görünce, onu öğrencileri için bir yaz kampına çevirdi. Kamp iyi geçmiş olacak ki, Elleore adıyla bağımsızlıklarını ilan ettiler. O gün bugün ağustosta bir hafta, Elleore’de tam tekmil bir krallık eğlencesi yaşanıyor. Mekânın neşesi güzel ama kurallar da var: Adaya Robinson Crusoe kitabı ve konserve sardalye getirmek yasak. Cezası da 11 dakika 17 saniye hapis.




SEALAND

Nüfus: 3
Yönetim: Anayasal monarşi
Yüz Ölçümü: 550 metrekare

İngiliz ordusundan emekli Binbaşı Roy Bates, deniz üstündeki bir silah platformunun, İngiltere açıklarında, uluslararası sularda terk edilmiş durduğunu görünce bir çılgınlık yaptı, oraya yerleşti; yetinmedi, 550 metrekarede ‘Sealand’ isimli krallığını ilan etti. Sonrası macera: Pasaport bastırma, havalı marşlar besteleme, işgalcilere karşı mücadele etme... Bates, 91 yaşında ölene dek kraldı, şimdi taht oğlunda, İngiltere’nin umursamadığı krallık da yerli yerinde.




CALSAHARA

Nüfus: 3-10
Yönetim: Monarşi
Yüz Ölçümü: 470 metrekare

Travis McHenry daha 15 yaşında Pensilvanya’daki çiftliklerinin bahçesinde Casbah isminde bir krallık kurmuştu. Sonra ABD ordusunda görev yaparken Westarctica Grandüklüğü’nü hayata geçirdi; ordu izin vermedi. Şimdi California’nın güneyindeki çölde, hiç kimsenin hiçbir işine yaramayan bir arazinin sahibi. CalSahara (Biraz California biraz Sahara) Krallığını ilan etmeyip de ne yapacaktı!




CONCH CUMHURİYETİ

Nüfus: 24909
Yönetim: Cumhuriyet
Yüz Ölçümü: 15,4 kilometrekare

Bu ülke varlığını trafik sıkışıklığına borçlu. ABD hükümeti, mülteci akını ve uyuşturucu kaçakçılığını önlemek için, 1982’de Florida’daki Key West’e bir sınır karakolu kurunca, turistik şehre giriş-çıkış çok zorlaştı, kilometrelerce kuyruklar oluştu. Key West’in o dönemki belediye başkanı Dennis Wardlow, hemşehrilerinin dertlerini hükümete duyuramayınca, Conch Cumhuriyeti adı altında bağımsızlığını ilan etti, ABD’ye de savaş açtı. Savaş bir dakika sürdü ama kimsenin takmadığı cumhuriyet devam ediyor.




ATLANTIUM

Nüfus: 2000
Yönetim: Seçimli monarşi
Yüz Ölçümü: 740 metrekare

Avustralya sınırları içindeki Atlantium İmparatorluğu, mini mini ‘ulusların’ içinde en solcusu. Kendini kral ilan eden George Cruickshank (yani 1. George) kendini ‘tek komşusu’ Avustralya’dan soyutlamıyor; ötenazi ve eşcinsel evliliklerini destekleme konusunda tartışmalar açıyor. Atlantium’un 1981’de kurulmasından beri Avustralya’da medyanın en sevdiği figürlerden biri haline gelen I. George, diğer feyk krallıkların da sözcüsü konumunda.



Kaynak: Hürriyet
Dünyanın En Küçük Ulusları Dünyanın En Küçük Ulusları Reviewed by Oğuzhan Cabbaroğlu on 8/22/2015 Rating: 5

Hiç yorum yok

Facebook

Image Link [https://lh3.googleusercontent.com/kXvOVaV2dIWC4gKWhzQhTK7KXwgYFcM_xkISmmlJH5MIYQ-nQogwFc1zAaKEpnqhaPEMJ1Vpn4SKbg=w1366-h768-rw-no] Author Name [Oğuzhan Cabbaroğlu] Author Description [Ozicab İnternet ve Tasarım Hizmetleri - Kurucu / Nam-ı Diğer Ozicab ] Facebook Username [ozicab] Twitter Username [ocabbaroglu] GPlus Username [107441494120937470968] Pinterest Username [ozicab] Instagram Username [ozicab]